Ook afgelopen woensdag hebben we weer een interessante vraag ontvangen. Het lijkt misschien een overbodige vraag, want als een breekplaat breekt is deze toch kapot? En toch is het niet altijd te zien aan een breekplaat dat hij zijn werk gedaan heeft.
In plaats van de blog te lezen, kan je er ook voor kiezen om deze video te kijken:
Onder normale omstandigheden klapt een breekplaat volledig open. Dan is duidelijk te zien dat de breekplaat geopend is en vervangen moet worden. Er zijn soms situaties dat de breekplaat maar zo weinig openklapt, dat de breuk bijna niet zichtbaar is.
Hoe een breekplaat breekt, is afhankelijk van het type breekplaat en van het medium, is dit een vloeistof of een gas? Gas is samendrukbaar en heeft daardoor een veel grotere impact op het openklappen van een breekplaat dan wanneer deze breekt op vloeistof, want dat kan je niet samendrukken.
Wanneer de druk in de installatie of een systeem plotseling wegvalt, zou dit een indicatie kunnen zijn dat er een breekplaat is gebarsten.
Een veel eenvoudiger en meer betrouwbare manier is om breekdetectie te gebruiken, dit zorgt ervoor dat er een melding wordt gegeven zodra de breekplaat is gebarsten, dit kan een optisch of akoestisch signaal zijn, bijvoorbeeld een knipperende lamp, een sirene of een ander geluid.
Heb jij ook een vraag? Schroom niet en stel hem gewoon, stuur je vraag naar dverhoef@hitma.nl